Jom Sedekah! merupakan satu sistem pembayaran secara atas talian yang disediakan oleh Pusat Islam UniMAP.

Jom Sedekah!

Wakaf khas project pembangunan komplek pusat islam dan masjid Universiti Malaysia Perlis (UniMAP)

Wakaf

IMSIC adalah Sistem Pengurusan Bersepadu Pusat Islam UniMAP. Terdapat Aplikasi Dalam Talian untuk 'Khairat Kematian' dan lain-lain.

IMSIC

Mufti Department

University Islamic Center

Department & School

Kalkulator Zakat

Online App

E-Form

Ceramah Umum

AL-ULUM

Bicara Dakwah

Jom Sedekah

Berita

Video

Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) is Malaysia's 17th public institution of higher learning. It was approved by the Malaysian Cabinet on May 2001.

VIDEO KORPORAT UniMAP

Moderator : Ahmad Zulazmeer Rozali (Pegawai Tadbir UniMAP) Panel 1 : Saudari Nur Rieya Ali Abdullah (Penulis Buku : " Perjalanan Seorang Muallaf") Panel 2 : Saudara Adam Corrie Lee Abdullah (Selebritu Hijrah- Muallaf)

FORUM AGAMA BICARA HIDAYAH

Bual Bicara Ramadhan bertempat di Surau Universiti Malaysia Perlis(UniMAP)

BUAL BICARA RAMADHAN

Perlis Prayer Times

Perlis - MALAYSIA

الخميس 19 المحرّم 1441
Thursday Muharram 19 1441
Wednesday September 18 2019
Subuh 6:00 am
Syuruk 7:09 am
Zohor 1:13 pm
Asar 4:22 pm
Maghrib 7:17 pm
Isya 8:22 pm

Reflection

Media Sosial


Pelbagai cara dilakukan bagi menambah kutipan pahala, antaranya menunaikan solat terawih, menderma dan menganjurkan majlis berbuka puasa untuk insan-insan yang kurang berkemampuan.

Pusat Pengajian Kejuruteraan Pembuatan (PPKP) , Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) dengan kerjasama Islamic Relief Foundation (IRM) bersama Maybank Islamic Berhad (MIB) juga tidak mahu ketinggalan untuk turut serta meraikan kedatangan bulan yang mulia ini dengan menganjurkan satu program Kembara Zakat dan Tazkirah Ramadan baru-baru ini.

Dekannya, Dr. Khairul Azwan Ismail berkata, program itu merupakan salah satu tanggungjawab masyarakat UniMAP bersama rakan korporat untuk meringankan beban insan yang kurang berkemampuan dalam menempuh bulan Ramadan.
“Sebagai sebuah institut pengajian tinggi, kita tidak hanya menumpukan mengenai bidang pembelajaran semata-mata, ini merupakan salah satu tanggungjawab sosial kita untuk membantu masyarakat setempat bagi mengharungi bulan Ramadan yang mulia ini.
944218 10151735003483120 241782010 n
“Kita memberikan bantuan berupa keperluan harian kepada 400 penerima dari kalangan fakir miskin, warga emas, orang kurang upaya (OKU), ibu tunggal dan anak yatim,”katanya ketika ditemui selepas program Kembara Zakat dan Tazkirah Ramadan, di Kompleks Dewan Kuliah UniMAP, Kampus Pauh Putra, di sini, baru-baru ini.

Turut hadir, Pengarah Pusat Islam UniMAP, Hassan Arshad, Sukarelawan IRM, Siti Norbahiyah Mohamad Badari, dan Ketua Pegawai Pengawasan dan Sokongan MIB, Azhadi Ahmad.

Ujarnya lagi, semua penerima bantuan itu dipilih dari tiga kawasan parlimen seluruh Perlis, iaitu Arau, Kangar dan Padang Besar.