Jom Sedekah! merupakan satu sistem pembayaran secara atas talian yang disediakan oleh Pusat Islam UniMAP.

Jom Sedekah!

Wakaf khas project pembangunan komplek pusat islam dan masjid Universiti Malaysia Perlis (UniMAP)

Wakaf

IMSIC adalah Sistem Pengurusan Bersepadu Pusat Islam UniMAP. Terdapat Aplikasi Dalam Talian untuk 'Khairat Kematian' dan lain-lain.

IMSIC

Mufti Department

University Islamic Center

Department & School

Kalkulator Zakat

Online App

E-Form

Ceramah Umum

AL-ULUM

Bicara Dakwah

Jom Sedekah

Berita

Video

Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) is Malaysia's 17th public institution of higher learning. It was approved by the Malaysian Cabinet on May 2001.

VIDEO KORPORAT UniMAP

Moderator : Ahmad Zulazmeer Rozali (Pegawai Tadbir UniMAP) Panel 1 : Saudari Nur Rieya Ali Abdullah (Penulis Buku : " Perjalanan Seorang Muallaf") Panel 2 : Saudara Adam Corrie Lee Abdullah (Selebritu Hijrah- Muallaf)

FORUM AGAMA BICARA HIDAYAH

Bual Bicara Ramadhan bertempat di Surau Universiti Malaysia Perlis(UniMAP)

BUAL BICARA RAMADHAN

Perlis Prayer Times

Perlis - MALAYSIA

الثلاثا 17 المحرّم 1441
Tuesday Muharram 17 1441
Monday September 16 2019
Subuh 6:00 am
Syuruk 7:10 am
Zohor 1:14 pm
Asar 4:22 pm
Maghrib 7:18 pm
Isya 8:23 pm

Reflection

Media Sosial

 

Program kali ini mendapat sambutan yang menggalakkan dari warga UniMAP. Pada awal pendaftaran seramai 43 peserta yang berhasrat untuk mengerjakan Umrah dan Ziarah. Setelah mendapat arahan dari pihak berkuasa Kerajaan Arab Saudi agar jemaah yang bawah umur 45 tahun wajib bersama mahram. Maka yang mengerjakan umrah tersebut hanya tinggal 25 orang sahaja.

 

Walaubagaimanapun peserta jemaah kali ini sangat berpuas hati dengan layanan yang diberikan oleh Tabung Haji Travel And Services. Ketika di Medinah peserta di tempatkan di Al Anwar Medina Movenpick yang terletak 50 meter dari Masjid Nabawi. Manakala di Mekkah peserta di tempatkan di Hotel As Syuhada' sekitar 500 meter dari Masjidil Haram.

 

Turut sama mengiringi jemaah pada kali ini ialah Ustaz Muhammad Adib bin Hassan Pegawai Hal Ehwal Islam UniMAP. Secara peribadi beliau amat teruja dengan sambutan yang menggalakkan dari warga UniMAP tetapi dengan beberapa ketetapan yang dibuat oleh pihak Kerajaan Arab Saudi agak terbantut dari rancangan asal. Apapun beliau bersyukur sepanjang perjalanan tiada masalah yang berlaku ke atas para jemaah. Bahkan sangat berpuas hati di atas layanan yang diberikan oleh THTS.

 

Untuk masa yang akan datang menurut beliau. Pusat Islam UniMAP akan bekerjasama lagi dengan THTS dalam siri umrah dan ziarah. Jika tiada masalah insyaAllah Pusat Islam juga merancang untuk Pakej Student dan Pakej Umrah Cinta Rasul 2014 sekitar bulan Februari dan juga Pakej Ramadhan 1435 H pada tahun hadapan. Segalanya tertakluk pada perbincangan bersama THTS.