Selamat Datang ke Website Pusat Islam

Pusat Islam UniMAP

Ramadhan

KANGAR, 23 Jun  - Sempena mengambil keberkatan bulan Ramadhan, Universiti Malaysia Perlis melalui Pusat Islamnya mengedarkan lebih 10,000 bungkusan bubur lambuk yang akan diedarkan dalam tiga fasa mulai hari ini.

1


Read More...

BENGKEL ‘OH MUDAHNYA...

14 Mac 2016,Pauh. Pusat Islam UniMAP dengan julung kalinya telah menganjurkan bengkel “Oh Mudahnya Tajwid” bertempat di Surau Pauh Putra UniMAP. Bengkel ini telah berlangsung pada 14 Mac 2016 bersamaan hari Isnin dan bengkel ini disertai seramai 50 orang peserta yang terdiri daripada umur 6 tahun sehingga 12 tahun. Kebanyakkan peserta yang terlibat di dalam bengkel ini adalah terdiri daripada anak anak staf UniMAP.


Read More...

Pusat Islam Anjur Ke...

17 Disember 2015, Padang Besar. Pusat Islam buat pertama kalinya berjaya menganjurkan Kem Ibadat Solat Insan Cemerlang. Program yang berlangsung selama dua hari sejak kemarin itu turut disertai seramai 58 orang peserta yang terdiri daripada 30 orang lelaki dan bakinya adalah peserta perempuan yang berumur dari 6 tahun hingga 13 tahun.


Read More...
in berita
15. 04. 25
posted by: Super User
Hits: 151

6 Mei 2014, Kuala Perlis. Sambutan Kursus Jenazah diluar dugaan, itulah yang mampu diungkapkan oleh salah seorang staf di Pusat Islam. Walaupun hanya dibuka 4 hari sebelum hari kursus, namun ianya amat menggeletek hati warga UniMAP untuk mempelajari teknik pengurusan jenazah yang betul. Buat pertama kalinya kursus ini di buat di Pusat Islam dengan kemampuan dewan mampu mengisi seramai 60 orang.

Majlis yang dimulakan dengan ucapan Pendaftar UniMAP En. Zuber Haji Mohamed mengharapkan agar ianya dapat dimanfaatkan dengan sebaiknya dan berharap kursus-kursus berkonsepkan kepada Islam dapat perbanyakkan pada masa akan datang. Program ke arah kepimpinan islam juga perlu di perbanyakkan agar ianya dapat mendidik jiwa-jiwa warga UniMAP ke arah membetulkan niat dalam etika kerja.

Kursus ini pada awalnya mendapat pendaftaran seramai 83 orang. Atas masalah tempat Pusat Islam terpaksa membuat 2 siri dan dibahagikan kepada 2 kumpulan. Siri 1 seramai 50 orang yang terdiri daripada 29 orang lelaki dan selebihnya adalah perempuan. Kursus ini telah dibimbing oleh Al Fadhil Ustaz Haji dan Puan Hajjah Uduh. Kedua-dua mereka sangat berpengalaman dalam menguruskan jenazah lebih dari 25 tahun.

Objektif kursus ini bukanlah hanya semata-mata untuk melengkapkan 7 hari kursus bagi peserta, bahkan ianya lebih dari itu untuk mempelajari teknik-teknik yang betul ketika menguruskan jenazah.
Dalam pada itu, Ustaz Muhammad Adib Pegawai Hal Ehwal Islam UniMAP juga membuka peluang kepada warga UniMAP untuk menyertai Skuad Jenazah UniMAP bagi membantu warga UniMAP yang menghadapi kesulitan ketika warga UniMAP kehilangan orang tersayang. Skuad ini akan diberi latihan khusus berkenaan pengurusan jenazah pelbagai cara kematian sama ada jenazah yang mati terbakar, kemalangan, mati lemas, mati dibunuh atau pengecaman jenazah muslim atau sebaliknya. Mereka akan diberi peluang untuk praktikal di Hospital Tunku Fauziah dalam selepas tamatnya kursus pengurusan jenazah siri 2 yang dijadualkan pada 29 Mei ini.