Jom Sedekah! merupakan satu sistem pembayaran secara atas talian yang disediakan oleh Pusat Islam UniMAP.

Jom Sedekah!

Wakaf khas project pembangunan komplek pusat islam dan masjid Universiti Malaysia Perlis (UniMAP)

Wakaf

IMSIC adalah Sistem Pengurusan Bersepadu Pusat Islam UniMAP. Terdapat Aplikasi Dalam Talian untuk 'Khairat Kematian' dan lain-lain.

IMSIC

Mufti Department

University Islamic Center

Department & School

Kalkulator Zakat

Online App

E-Form

Ceramah Umum

AL-ULUM

Bicara Dakwah

Jom Sedekah

Berita

Video

Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) is Malaysia's 17th public institution of higher learning. It was approved by the Malaysian Cabinet on May 2001.

VIDEO KORPORAT UniMAP

Moderator : Ahmad Zulazmeer Rozali (Pegawai Tadbir UniMAP) Panel 1 : Saudari Nur Rieya Ali Abdullah (Penulis Buku : " Perjalanan Seorang Muallaf") Panel 2 : Saudara Adam Corrie Lee Abdullah (Selebritu Hijrah- Muallaf)

FORUM AGAMA BICARA HIDAYAH

Bual Bicara Ramadhan bertempat di Surau Universiti Malaysia Perlis(UniMAP)

BUAL BICARA RAMADHAN

Perlis Prayer Times

Perlis - MALAYSIA

الخميس 19 المحرّم 1441
Thursday Muharram 19 1441
Wednesday September 18 2019
Subuh 6:00 am
Syuruk 7:09 am
Zohor 1:13 pm
Asar 4:22 pm
Maghrib 7:17 pm
Isya 8:22 pm

Reflection

Media Sosial

Disamping itu, program ini telah mendapat sambutan yang menggalakkan daripada segi bilangan penyertaan. Pada awalnya, Pusat Islam menjangkakan peserta hanya seramai 30 orang sahaja, akan tetapi jangkauan tersebut telah mececah kepada 50 orang pelajar. Tujuan utama bengkel ini diadakan adalah untuk mendidik dan menyuntik pengetahuan berkaitan ilmu agama khususnya dalam bidang pengetahuan ilmu Tajwid di dalam bacaaan Al-Quran. Asas pengetahuan ilmu tajwid ialah memelihara bacaan Al-Qur’an dari kesalahan dan perubahan serta memelihara lisan (lidah) dari kesalahan membaca.

Majlis ini telah dibahagikan kepada dua sesi dimana pada sesi yang pertama mempelajari ilmu asas tajwid seperti bilangan bilangan huruf, sebutan huruf dan lain lain lagi. Disusuli dengan sesi yang kedua iaitu sesi praktikal bersama dengan fasilitator yang terdiri daripada staf Pusat Islam. Selain itu juga, Pusat Islam telah menjemput penceramah luar iaitu Ustaz Muhammad Taisir bin Mohd Hussin yang merupakan guru di Al-Maad dan Ustaz Ismail Bin Romli bekas Qari Negeri Perlis bagi memantapkan lagi pengisian ilmu untuk para peserta.

Program ini mendapat sokongan yang baik di akhirnya. Rata-rata ibubapa amat berpuas hati dan memohon agar Pusat Islam dapat menjayakan lagi program agama seperti ini pada musim-musim cuti sekolah yang akan datang bagi mencapai kebaikan seluruh masyarakat.