Selamat Datang ke Website Pusat Islam

Pusat Islam UniMAP

Ramadhan

KANGAR, 23 Jun  - Sempena mengambil keberkatan bulan Ramadhan, Universiti Malaysia Perlis melalui Pusat Islamnya mengedarkan lebih 10,000 bungkusan bubur lambuk yang akan diedarkan dalam tiga fasa mulai hari ini.

1


Read More...

BENGKEL ‘OH MUDAHNYA...

14 Mac 2016,Pauh. Pusat Islam UniMAP dengan julung kalinya telah menganjurkan bengkel “Oh Mudahnya Tajwid” bertempat di Surau Pauh Putra UniMAP. Bengkel ini telah berlangsung pada 14 Mac 2016 bersamaan hari Isnin dan bengkel ini disertai seramai 50 orang peserta yang terdiri daripada umur 6 tahun sehingga 12 tahun. Kebanyakkan peserta yang terlibat di dalam bengkel ini adalah terdiri daripada anak anak staf UniMAP.


Read More...

Pusat Islam Anjur Ke...

17 Disember 2015, Padang Besar. Pusat Islam buat pertama kalinya berjaya menganjurkan Kem Ibadat Solat Insan Cemerlang. Program yang berlangsung selama dua hari sejak kemarin itu turut disertai seramai 58 orang peserta yang terdiri daripada 30 orang lelaki dan bakinya adalah peserta perempuan yang berumur dari 6 tahun hingga 13 tahun.


Read More...
in berita
15. 12. 03
posted by: Super User
Hits: 958

Kangar, 30 November – Berkhatan akan mengurangkan kadar jangkitan HIV sebanyak 60 peratus, kata Timbalan Naib Canselor Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Prof. Madya Dr Mohd Fo’ad Sakdan.

“Kajian saintifik telah membuktikan bahawa lelaki berkhatan mengurangkan kadar perpindahan kuman virus HIV kepada wanita atau isteri.

“Malah ianya juga mengurangkan kadar jangkitan siplis, kankroid dan herpes genitalis serta menjaga kebersihan diri yang menjadi tuntutan dalam Islam,” katanya ketika mewakili Naib Canselor UniMAP merasmikan Majlis Khatan Perdana peringkat UniMAP tahun 2015 pada 27 November lalu di Kampus Induk universiti tersebut.

Tambahnya, kebersihan yang diinginkan oleh Islam adalah meliputi semua aspek jasmani dan rohani bukan sahaja pengurusan diri sendiri tetapi termasuklah perkara kebersihan rumah, tempat bekerja dan sebagainya.

Program ini diadakan buat pertama kali anjuran bersama Pusat Islam dan Pusat Kesihatan UniMAP mendapat penyertaan seramai tujuh anak kakitangan UniMAP.

Dr. Fo’ad menyeru agar khatan dilakukan demi menjaga kesihatan anak-anak dan menggalakkan aktiviti ini menjadi acara tahunan UniMAP.

“Walaupun jumlah penyertaan tidak mencapai sasaran tetapi itu bukanlah bererti program ini gagal dan saya positif bahawa tahun hadapan akan lebih ramai lagi yang akan menyertai program ini,” katanya.

Turut hadir adalah Pengarah Pusat Islam, Ustaz Hassan Arshad dan Pengarah Pusat Kesihatan UniMAP, Prof. Madya Dr. Mohammad Iqbal Omar.

Berkhatan Kurangkan Jangkitan HIV – Timbalan Naib Canselor UniMAP

Berkhatan Kurangkan Jangkitan HIV – Timbalan Naib Canselor UniMAP

Berkhatan Kurangkan Jangkitan HIV – Timbalan Naib Canselor UniMAP

Berkhatan Kurangkan Jangkitan HIV – Timbalan Naib Canselor UniMAP

Berkhatan Kurangkan Jangkitan HIV – Timbalan Naib Canselor UniMAP